Αιτίες Υπογονιμότητας - Άνδρας

Ανδρική Υπογονιμότητα & Σύγχρονη Αντιμετώπιση
Η ανδρική γονιμότητα παρουσιάζει φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν επιδέχεται θεραπείας, μιας και οι εξελίξεις στο χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι ραγδαίες.
 
Πότε ένας άνδρας πρέπει να προσφύγει στον ειδικό αναπαραγωγής
Οι Έλληνες άνδρες (mentality problem) δυσανασχετούν ακόμα και να κάνουν ένα σπερμοδιάγραμμα στα πλάισια διερεύνησης της μη επίτευξης κύησης σε 1 χρόνο με φυσιολογική σεξουαλική ζωή.  Όλοι τους πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι χαμηλό ή αδύναμο σπέρμα δεν δύναται να θέσει σε αμβισβήτηση τον ανδρισμό τους. Το μόνο που προσφέρει η καθυστέρηση είναι να επιτύχουν η γυναίκα τους να περάσει τα 35 με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιθανότητες να είναι και οι ίδιες υπογόνιμες μιάς και η αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας επιδείνώνεται κάθε χρόνο που αυξάνεται η ηλικία τους άνω των 35 ετών. Επομένως, διερεύνηση επιβάλλεται όταν (α) το σπέρμα μας είναι χαμηλότερο των 15 εκατομμυρίων ανά ml, και όταν η κινητικότητα είναι κάτω του 35% και η μορφολογία μικρότερη του 14% (νέα κριτήρια WHO), (β) όταν υπάρχει ιστορικό κρυψορχίας, ουρολογικού χειρουργείου, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων μικροβίων, η χημειοθεραπείας, (γ) όταν νοσούμε από κάποια συστημική πάθηση όπως υπέρταση ή διαβήτη.
 
Ποιά εργαστηρική διερεύνηση συνιστάται
Πέρα του σπερμοδιαγράμματος (σε εξειδικευμένο βιολόγο σπέρματος & επανάληψη εντός τριμήνου) απαιτείται: (α) πλήρης ορμονικός έλεγχος με FSH, LH, Testosterone, Prolactin, TSH, F-T4, DHEA, (β) υπέρηχος οσχέου & προστάτη, (γ) αντισπερμικά αντισώματα, (δ) πλήρης καλλιέργεια σπέρματος μαζί με ορολογικό έλεγχο για μικρόβια, (ε) γενικός αιματολογικός έλεγχος. Σε ποιό βαριές καταστάσεις πρέπει να προχωρήσουμε σε Kαρυότυπο αίματος, μικρο-ελλείψεις του Υ-χρωμοσώματος, γονιδιακό έλεγχο για κυστική ίνωση, καθώς και σε ανάλυση των σπερματοζωαρίων για γενετικές ανωμαλίες με FISH σπέρματος και DNA fragmentation.
 
Ποιά θεραπεία και για πόσο διάστημα πρέπει να ακολουθηθεί
Θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί από τους άνδρες με χαμηλή ποιότητα σπέρματος ότι δυστυχώς το 60% είναι γεννητικής αιτιολογίας που δεν επιδέχεται επί του παρόντος γενετική θεραπεία ώστε να αναστραφεί η πάθηση. Επίσης θα πρέπει να καταννοηθεί ότι η βελτίωση των παραμέτρων του σπέρματος με διάφορες θεραπείες δεν συνεπάγεται  de-facto και την αύξηση των πιθανοτήτων για αυτόματη σύλληψη. Παρ’ όλα αυτά, φαρμακευτική θεραπεία επιβάλλεται όπως σε περιπτώσεις με υπογοναδοτροφικό υπογοναδισμό (ενέσεις hCG) ή σε περιπτώσεις με οριακή υπολειτουργεία του υποθαλάμου (με κιτρική κλομιφαίνη ή ταμοξιφένη) ή σε επιβεβαιωμένες χρόνιες μικροβιακές φλεγμονές του προστάτη ή της επιδυδυμίδος (αντιβιοτικά με προσοχή να μην γίνεται κατάχρηση με εξουθενωτικά σχήματα). Επίσης βραχυπρόθεσμες θεραπείες με αντιοξειδωτικά φάρμακα, καρνιτίνη ή τροποποιητές των υποδοχέων των οιστρογόνων θα πρέπει να λαμβάνονται με φειδώ και εφόσον η συμβία μας έχει ελεγχθεί πλήρως και είναι μικρότερη των 35 ετών.
 
Σπερματέγχυση ή Εξωσωματική και πότε
Η σπερματέγχυση είναι μία φθηνή μέθοδος που αν και έχει σχετικά χαμηλή αποτελεσματικότητα της τάξης του 12-15%, εντούτοις μπορεί να επαναληφθεί ανά δίμηνο άν γίνεται λήψη φαρμάκων από την σύντροφο ή και ανά μήνα άν γίνεται μόνο σε φυσικό κύκλο. Ως αποτέλεσμα μέσα σε ένα εννιάμηνο, οι ήπιες περιπτώσεις θα οδηγηθούν σε σύλληψη και θα μείνουν για εξωσωματική οι ποιο περίπλοκες περιπτώσεις που πιθανόν υπάρχει συμμετοχή και των δύο.
Ευτυχώς η ανακάλυψη της μικρογονιμοποίησης (ICSI) έχει καταστήσει δυνατή την τεκνοποίηση της πλειονότητας των ανδρών με ολιγο-ασθενοσπερμία (90%). Ακόμα και αυτοί που δεν έχουν σπερματοζωάρια στην εκσπερμάτωση (Αζωοσπερμία) κατόπιν βιοψίας στο όρχη (είτε με βελόνα, είτε με ανοιχτή μέθοδο) στο 50% θα επιτύχουν την τεκνοποίηση. Εδώ βέβαια τίθονται ερωτήματα στον αριθμό των εξωσωματικών που πρέπεινα υποβάλλουμε τη σύζυγό μας προκειμένου να γίνουμε εμείς βιολογικοί πατέρες και κατά πόσο συνειδητοποιούμε ότι μπορεί το παιδί μας να είναι φορέας του γονιδίου που μας καθιστά υπογόνιμους. Το πότε πρέπει να προχωρήσουμε το καθορίζει ο ειδικός αναπαραγωγής που το βέλτιστο θα είναι να έχει και εξειδίκευση στην ανδρική υπογονιμότητα.
 

Φωτογραφικό υλικό: