Διαδικασία

Πριν την σπερματέγχυση σκοπός είναι η ανάπτυξη περισσοτέρων του ενός ωοθυλακίου που παράγει κάθε μήνα η γυναίκα ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης.
 
Μπορεί να γίνει βέβαια και σε φυσικό κύκλο, αλλά συνήθως προτιμάται να προηγηθεί η χορήγηση κλομιφαίνης (για 5 ημέρες από την 3η ως την 7η μέρα του κύκλου), είτε η χορήγηση μετρίων δόσεων γοναδοτροπινών για την ανάπτηξη 3-4 ωοθυλακίων. Ακολουθεί απο΄την 9η ημέρα υπερηχογραφική και ορμονολογική παρακολούθηση της ανταπόκρισης των ωοθηκών και εφόσον τα ωοθυλάκια φθάσουν το σωστό μέγεθος (16-20mm) xορηγείται μία ένεση ωρίμανσης. Μετά 24 ή 36 ώρες, το ζευγάρι προσέρχεται στη μονάδα. Την ημέρα αυτή που συμπίπτει με  την ωοθυλακιορρηξία της γυναίκας, ο σύζυγος χορηγεί δείγμα σπέρματος, που συλλέγεται για επεξεργασία στο εργαστήριο, όπου οι βιολόγοι κρατούν τα σπερματοζωάρια με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Μετά την επεξεργασία του δείγματος, πραγματοποιείται ενδομήτριος έγχυση του σπέρματος (~0.5ml) με τη βοήθεια ενός εύκαμπτου πλαστικού καθετήρα.
 
Η ίδια ως διαδικασία είναι ανώδυνη, δεν απαιτεί αναισθησία και η σύζυγος μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της και σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι επανειλημμένες αποτυχημένες σπερματεγχύσεις πρέπει να επανακατευθύνουν το ζευγάρι σε ποιό σύνθετες εξετάσεις και θεραπείες ειδάλλως χάνεται πολύτιμος χρόνος όσον αφορά την βιολογική ηλικία της γυναίκας.