Εισαγωγή

Το Ίδρυμα Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Γενετικής (HRG) δίνει την δυνατότητα σε κάθε ζευγάρι που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας να κατανοήσει τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει στειρότητα αλλά μόνο υπογονιμότητα και με την βοήθεια των κατάλληλων διαγνωστικών εξετάσεων να προχωρήσει εάν χρειάζεται φυσικά σε κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ο κ. Παπανικολάου Ευάγγελος, που διευθύνει το ινστιτούτο HRG, μέσα από την πλούσια πανεπιστημιακή του κατάρτιση και ενεργή συμμετοχή σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα,  θα επιδιώξει να εξατομικεύσει την θεραπεία που πρέπει κάθε ζευγάρι να ακολουθήσει.

Θα πρέπει όμως να καταννοηθεί  ότι το πρόβλημα δεν το λύνουν ούτε οι πανάκριβες εξετάσεις ούτε οι πιο περίπλοκες τεχνικές εξωσωματικής. Πρέπει και εμείς σαν άτομα να συνεισφέρουμε τροποποιώντας συνήθειες  που αποδεδειγμένα πλέον ελαττώνουν την γονιμότητα μας (Lifestyle modification), αλλά και δείχνοντας εμπιστοσύνη στούς επαγγελματίες υγείας που πλαισιώνουν τον Ιατρό που μας παρακολουθεί.

Η επιτυχία της γέννησης ενός υγιούς παιδιού έχει σίγουρα κόστος. Και οικονομικό αλλά πρωτίστως συναισθηματικό. Όμως η κάθε γυναίκα που προσπαθεί, και είναι αυτή που συνήθως θα υποστεί την μεγαλύτερη ψυχική αλλά και σωματική καταπόνηση, αξίζει ανθρώπινη αντιμετώπιση και καταννόηση. Αυτό ακριβώς θα βρεί δίπλα μας και αυτό ακριβώς είναι που μας διαφοροποιεί.

Ο σκοπός είναι ιερός και ευτυχώς στην σύγχρονη εποχή η τεχνολογία, μας δίνει τα μέσα να αναστρέψουμε γενετικές ανορθογραφίες που κουβαλάμε από την γέννησή μας και μας καθιστούν υπογόνιμους. Σίγουρα η προσπάθεια αξίζει, όμως δεν υπάρχει επιτυχία χωρίς προσπάθεια.

Μας έμαθαν ότι η φύση του ανθρώπου δεν νικιέται...

Ο σημερινός άνθρωπος όμως μπορεί να την τροποποιήσει βγαίνοντας Νικητής...