Επιπλοκές

Σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (OHSS)
 
Τα φάρμακα που χορηγούμε κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, διεγείρουν τις ωοθήκες, ώστε να στρατολογήσουν και να ωριμάσουν πολλά ωοθυλάκια, με στόχο να παραχθούν πολλά ωάρια. Όμως σε λίγες περιπτώσεις είναι δυνατόν να προκληθεί υπερδιέγερση των ωοθηκών με αποτέλεσμα την εκδήλωση του συνδρόμου. Το σύνδρομο εκδηλώνεται με συλλογή υγρού μες στην κοιλιά της ασθενούς,
Τα συμπτώματα είναι διόγκωση και πόνος στην κοιλιά, πόνος στο στομάχι, τάση για έμετο, αύξηση του σωματικού βάρους και ελαττωμένη αποβολή ούρων. Σε πιο σοβαρές μορφές μπορεί να υπάρξει δυσχέρεια στην αναπνοή συνάμα με διαταραχές της νεφρικής & ηπατικής λειτουργίας, του αιματοκρίτη και της πηκτικότητας του αίματος. Τότε απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και θεραπεία.
 
Το (OHSS) εκδηλώνεται στο 2 έως 5% του συνόλου των γυναικών που εντάσσονται σε προγράμματα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Διακρίνεται σε ελαφράς, μέτριας και σοβαρής μορφής, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Η σοβαρή μορφή του συνδρόμου αφορά μόνο το 1% των ασθενών και μόνο τις γυναίκες που έχουν μείνει έγκυες λόγω της β-χοριακής που εκκρίνεται απο τον πλακούντα και η οποία δρα στα αγγεία μας  βγάζοντας υγρό στους γύρω ιστούς. Η επερχόμενη κύηση δεν απειλείται από το σύνδρομο. Όμως το (OHSS) πυροδοτείται και ενισχύεται από την παρουσία της κυήσεως.
Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Ο ρόλος του ιατρού είναι σημαντικός καθώς η μη σωστή επιλογή της δόσης πολύ συχνά οδηγεί σε υπερδιέγερση.
 
Πρόσφατα έγιναν μεγάλα βήματα στην πρόληψη του συνδρόμου υπερδιέγερσης με εργασίες στις οποίες το κέντρο μας πρωτοστατεί. Η ωρίμανση των ωαρίων με χορήγηση GnRH-Agonist αντί για την κλασσική ένεση με HCG οδηγεί στην εξάλειψη του συνδρόμου. Χρειάζονται όμως κάποια βήματα να γίνουν ακόμα ώστε να τελειοποιηθούν και τα ποσοστά κύησης εν τη απουσία του συνδρόμου.