κατάψυξη ωαρίων

Μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του αιώνα μας στον τομέα της αναπαραγωγής είναι η κατάψυξη των ωαρίων (μη εφικτή μέχρι πρόσφατα). Με μία νέα τεχνική την υαλοποίηση (vitrification) είναι πλέον πραγματικότητα που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να καταψύχουν τα ωάριά τους ώστε να μπορούν να επιλέγουν το πότε θέλουν να γίνουν μητέρες.
Ο κ Παπανικολάου έχει πρωτοστατήσει στο χώρο αυτό και κατόπιν μετεκπαίδευσης των εμβρυολόγων μας στα κέντρα που ανακαλύφθηκε η Υαλοποίηση ωαρίων, επιτύχαμε την πρώτη γέννηση παιδιού στην Ελλάδα  από κατεψυγμένα ωάρια το 2009 και έκτοτε έχουν ακολουθήσει περί τα 10 παιδιά. Δεν έχει παρατηρηθεί στη δική μας σειρά καμία συγγενής ανωμαλία και οι πρώτες αναφορές στη βιβλιογραφία δείχνουν ότι πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή μέθοδο.
 
Οι περιπτώσεις που εφαρμόζεται η κατάψυξη ωαρίων είναι είτε για κοινωνικούς λόγους είτε για ιατρικές αιτίες.
Στο social freezing γυναίκες καταψύχουν τα ωάρια τους μέχρι την εύρεση του κατάλληλου για αυτές συντρόφου ή ζευγάρια που αναβάλλουν την τεκνοποίηση για επαγγελματικούς λόγους. Σε περιπτώσεις όμως καρκίνου (μαστών, αιμοποιητικού, λεμφαδένων) ο μόνος τρόπος για τη διατήρηση της γονιμότητας είναι η κατάψυξη των ωαρίων πριν τη θεραπεία. Άλλοι ιατρικοί λόγοι όπως για παράδειγμα η αφαίρεση των ωοθηκών ή η βαριά ενδομητρίωση συνιστούν ένδειξη για oocyte freezing.
 
Αρχικά γίνεται η συλλογή των ωαρίων μετά από κατάλληλη ορμονική διέγερση των ωοθηκών. Στη συνέχεια τα ωάρια καταψύχονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία αποφεύγοντας το σχηματισμό κρυστάλλων στο εσωτερικό τους. Για να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιείται μεγάλη ποσότητα ειδικού υγρού κρυοσυντήρησης το οποίο προστατεύει την πλασματική μεμβράνη των ωαρίων.
 
Αργότερα όταν επιθυμείται εγκυμοσύνη τα ωάρια αποψύχονται, στο 90% επιβιώνουν και γονιμοποιούνται με το σπέρμα του νυν συντρόφου ή με σπέρμα δότη. Η εμβρυομεταφορά γίνεται 2 με 3 μέρες αργότερα χωρίς να είναι απαραίτητη η ορμονική θεραπεία.

Φωτογραφικό υλικό: