Φυσικός Κύκλος

Πώς επιτυγχάνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση με το δικό μας ωάριο που παράγουμε κάθε μήνα;
Πολύ απλά, η γυναίκα παρακολουθείται με υπερηχογράφημα και ορμονολογικό αιματολογικό έλεγχο κατά τη διάρκεια του κύκλου της (περί τις τρεις φορές) και μόλις το επικρατούν ωοθυλάκιο της περάσει τα 16 χιλιοστά χορηγείται μία δόση HCG εφάπαξ τη νύχτα, ώστε το ωάριο που περιέχεται εντός του ωοθυλακίου, να ωριμάσει. Εν συνεχεία, τη μεθεπόμενη ημέρα, το πρωί, η γυναίκα προσέρχεται στη μονάδα  καί μόνο με τοπική αναισθησία γίνεται η λήψη του ωαρίου. Αμέσως μετά μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της χωρίς την παραμικρή ενόχληση. Εφόσον το ωάριο βρεθεί και γονιμοποιηθεί (κατά 80%) το έμβρυο μεταφέρεται στη μήτρα την 3η ή 5η ημέρα της καλλιέργειας.
 
Τι πιθανότητες έχουμε για εγκυμοσύνη μετά από εξωσωματική σ’ ένα φυσικό μας κύκλο. 

Οι πιθανότητες ανά εμβρυομεταφορά μπορεί να αγγίξουν και το 40% (καθώς δεν είναι εφικτό όλες οι γυναίκες να έχουν εμβρυομεταφορά). Η πιθανότητα αυτή είναι εξαιρετική, αν αναλογιστούμε ότι η πιθανότητα κύησης μετά από κλασσική εξωσωματική, κυμαίνεται μεταξύ 25 και 35%. Είναι δε ακόμα πιο ενδιαφέρον το γεγονός, ότι μετά από 4 συνεχόμενους IVF-Φυσικούς κύκλους το αθροιστικό ποσοστό κύησης μπορεί να ξεπεράσει το 35%. Σε μία πρόσφατη δε μελέτη διαπιστώσαμε με PGD ότι ως και 40% των παραγόμενων εμβρύων  μπορεί να είναι χρωμοσωμικώς ανώμαλα. Αυτό αποτελεί μία επιπλέον απόδειξη σε μερικά ζευγάρια γιατί είναι υπογόνιμα εν τη απουσία κάποιας εμφανούς αιτιολογίας (Verpoest, Fauser, Papanikolaou; 2006 Human Reproduction).
 
Σε ποιές γυναίκες μπορεί να εφαρμοστεί επομένως ο IVF-Φυσικός κύκλος; 
Θεωρητικά σε κάθε γυναίκα. Μία κατηγορία γυναικών είναι αυτές κάτω των 35 ετών, με φυσιολογικό κύκλο, πού πληρούν τα κριτήρια, για να ξεκινήσουν εξωσωματική γονιμοποίηση και δεν επιθυμούν ορμονική διέγερση. Μια δεύτερη κατηγορία  αποτελούν οι γυναίκες εκείνες, που έχουν υποβληθεί ανεπιτυχώς σε μεγάλο αριθμό προσπαθειών IVF, αλλά παρά τη μεγάλη δόση ορμονών (γοναδοτροφινών), δεν απαντούν στη θεραπεία και παράγουν ένα ή ελάχιστα ωάρια (poor responders). Οι ανωτέρω γυναίκες, προτού καταφύγουν στη δωρεά ωαρίων μπορούν να προσπαθήσουν κάποιους φυσικούς κύκλους.
 
Cost/Benefit
 
Συνοψίζοντας, ο IVF-Φυσικός κύκλος αποτελεί σήμερα μία επιλογή πρώτης γραμμής για νέες γυναίκες, που πρέπει να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Τα οφέλη είναι πολλαπλά όπως: καμία λήψη ορμονών για τη δίεγερση των ωοθηκών, μηδενική πιθανότητα συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών, μηδαμινή πιθανότητα διδύμων κυήσεων και όλων των κινδύνων που αυτές συμπαραμαρτυρούν και σαφώς ελαττωμένο κόστος. Επιπλέον, το ψυχολογικό βάρος είναι πολύ μικρότερο για την γυναίκα και η αίσθηση ότι μπορεί να μείνει έγκυος μ’ ένα λιγότερο τεχνητό τρόπο και περισσότερο «φυσικό», βοηθά ν’ανακτήσει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση και κάνει την όλη διαδικασία περισσότερο κατανοητή και με λιγότερη δυσφορία.

Φωτογραφικό υλικό: 
ΣυνημμένοΜέγεθος
PDF icon 42._pgs_in_natural_cycle_hr_10-2008.pdf53.05 KB