Ποιές είναι οι αιτίες που αποτυγχάνει μία εξωσωματική;

Οι λόγοι είναι κυρίως δύο:

  • Πρώτη αιτία είναι η κακή γενετική ποιότητα των εμβρύων
  • Δεύτερη αιτία είναι το βιασμένο ενδομήτριο εξαιτίας των υψηλών ορμονών που παράγονται κατα τη διάρκεια μιας εξωσωματικής
Ποιές είναι οι γόνιμές μου ημέρες;

Η ανθρώπινη αναπαραγωγή είναι αποτέλεσμα της ένωσης του σπερματοζωαρίου με το ωάριο. Από την ένωση τους θα προκύψει το έμβρυο που θα αναπτυχθεί στη μήτρα για να γεννηθεί το παιδί. Το ωάριο ζει για 24 ώρες μόνο. Εάν υπάρξει σεξουαλική επαφή τις γόνιμες ημέρες, το σπέρμα εναποτίθεται στον κόλπο και ζεί περί τις 3 ημέρες. Επομένως η γόνιμη μέρα άν και με την αυστηρή έννοια του όρου είναι μόνο μία, λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής του απέρματος και της σχετικής αστάθειας της ωορρηξίας, υπολογίζονται ως γόνιμες-επικίνδυνες μέρες οι 6-7 ημέρες πέριξ της ωορρηξίας.
 
Τα σπερματοζωάρια δια του κόλπου, του τραχήλου και της κοιλότητας της μήτρας φτάνουν στις σάλπιγγες. Η σάλπιγγα παραλαμβάνει με τη βοήθεια των κροσσών, του ακραίου τμήματός της, το ωάριο το οποίο πρόσφατα απελευθερώθηκε με την ωοθυλακιορρηξία. Στη σάλπιγγα θα γίνει η γονιμοποίηση του ωαρίου από ένα μόνο σπερματοζωάριο. Το γονιμοποιημένο ωάριο (ζυγώτης) παραμένει στη σάλπιγγα για τις επόμενες 3-4 ημέρες όπου και διαιρείται σε 2,4,8,16 κ.ο.κ. κύτταρα, καθώς η σάλπιγγα το καθοδηγεί προς την κοιλότητα της μήτρας. Αυτό καταδυκνύει το σημαντικότατο τροφικό ρόλο των σαλπίγγων που δυστυχώς η σαλπιγγογραφία δεν μπορεί να ανιχνεύσει καθώς μας δείχνει μόνο αν οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές ή όχι (υδραυλικό ρόλο) και όχι την λειτουργική τους ακεραιότητα.
 
Στη συνέχεια, την 5η ημέρα, με τη μορφή της βλαστοκύστης (που απαρτίζεται από 60-120 περίπου κύτταρα) το έμβρυο μεταναστεύει στην κοιλότητα της μήτρας, εμφυτεύεται στο ενδομήτριο («σύλληψη») και συνεχίζει την ανάπτυξή του.

Πώς επιτυγχάνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση με το δικό μας ωάριο που παράγουμε κάθε μήνα;

Πολύ απλά, η γυναίκα παρακολουθείται με υπερηχογράφημα και ορμονολογικό αιματολογικό έλεγχο κατά τη διάρκεια του κύκλου της (περί τις τρεις φορές) και μόλις το επικρατούν ωοθυλάκιο της περάσει τα 16 χιλιοστά χορηγείται μία δόση HCG εφάπαξ τη νύχτα, ώστε το ωάριο που περιέχεται εντός του ωοθυλακίου, να ωριμάσει. Εν συνεχεία, τη μεθεπόμενη ημέρα, το πρωί, η γυναίκα προσέρχεται στη μονάδα  καί μόνο με τοπική αναισθησία γίνεται η λήψη του ωαρίου. Αμέσως μετά μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της χωρίς την παραμικρή ενόχληση. Εφόσον το ωάριο βρεθεί και γονιμοποιηθεί (κατά 80%) το έμβρυο μεταφέρεται στη μήτρα την 3η ή 5η ημέρα της καλλιέργειας.

Πότε είναι η ωορρηξία μου;

Η μέση χρονική διάρκεια του κύκλου είναι 28 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται ανάμεσα στις 21 με 35 ημέρες. Το πρώτο μισό του κύκλου πριν από την ωορρηξία ονομάζεται ωοθυλακική φάση του κύκλου και η διάρεια της διαφέρει από κύκλο σε κύκλο κι από γυναίκα σε γυναίκα, ενώ το δεύτερο μισό μετά την ωορρηξία, ονομάζεται ωχρινική φάση είναι πάντα σταθερή και διαρκεί 14 ημέρες. Επειδή οι περισσότερες γυναίκες έχουν κύκλο 28 ημερών έχει επικρατήσει να πιστεύται ότι η ωορρηξία γίνεται την 14η ημέρα (28-14=14). Αυτο είναι λάθος γιατί άν έχουμε κύκλο 35 ημερών, η ωορρηξία είναι την 21η μέρα (35-14=21), ενώ άν εχουμε κύκλο 21 ημερών η ωορρηξία συμβαίνει την 7η μέρα ήδη (21-14=7)!